Produkcja wina – jak robić to hobbystycznie


Wina najlepiej nie dosładzać cukrem sypkim, tylko roztworem cukrowym. Zwykle cukier powinno się rozpuścić w wodzie, jednakże nie chcemy już bardziej rozcieńczać naszego wina, wtedy możemy trochę go ulać i cukier rozpuścić po prostu w winie.

Cukier podany w składnikach warto podzielić na 2-4 raty i dodawać go stopniowo. Wtedy będziemy pewni, że drożdże będą spokojnie fermentować w winie i cała fermentacja przebiegnie odpowiednio.

Klarowanie się wina to etap końcowy tworzenia wina. Wino klaruje się samoczynnie. Klarowanie ma za zadanie doprowadzić wino do przejrzystości jak również zrównoważyć smak wina, jego konsystencję. Klarowanie wina przebiega bardzo równie pod względem czasu. Jeżeli wino od początku było raczej mętne to wtedy klarowanie będzie procesem długim, jednakże zwykle klarowanie przebiega do 2 tygodni. Aby sprawdzić czy wino nadaje się już do przelania do butelek, warto ulać nieco wina do kieliszka, by przekonać się nie tylko o jego niezwykłych walorach smakowych, ale również spoglądając pod światło, móc ujrzeć przejrzyste i idealnie sklarowane wino.

Zlewanie wina. Jak to zrobić by nie zaszkodzić winu?

Pierwszym ważnym elementem jest to, na jakiej wysokości znajduje się pojemnik na zlewane wino. Musi on być umiejscowiony niżej niż baniak do fermentacji. Następnie jedną końcówkę rurki musimy zanurzyć w winie natomiast drugą musimy wziąć do ust jak również zassać powietrze, aby wino mogło przejść do rurki a następnie przelać się do naszego zbiornika czy też naszej butelki na wino. Podczas tej czynności jedyne o czym należy pamiętać to o tym, by pod żądnym pozorem nie zahaczyć rurką o zmętnione dno, by ponownie nie „zabrudzić” naszego wina. Wino należy zlewać dopóki nie będzie zagrożenia zmętnienia wina. Do następnych czynności zlewania wina należy podejść wtedy, kiedy kolejna partia wina będzie sklarowana.

Czasami bywa tak, że wino nie chce się klarować. Niestety tak już bywa, że człowiek musi borykać się z problemami. Jednakże jest na to odpowiedni sposób. W różnorakich sklepach winiarskich można dostać specjalne preparaty, jednym z nich jest Bentonit, środek na bazie skały osadowej. Ten oto środek działa na ściąganie osadu na dno zbiornika fermentacyjnego, dzięki czemu wino staje się przejrzyste i klarowne. Aby środek zadziałał najczęściej wystarczy dzień lub dwa. Proporcja na około 12 litrów wina to 10 gramów środka do klarowania wina.

Stosując się do wszystkich powyżej wskazanych poleceń na pewno zrobisz przepyszne wino, które zachwyci nie tylko ciebie, ale również twoich bliskich.

Produkcja wina – jak robić to hobbystycznie
5 (100%) 1 vote