Procesy przygotowania wina


Od kilku lat produkcja wina jest praktykowana w procesie zwanym jako winifikacja. Jest to bardzo prosty sposób w porównaniu do innych metod produkcji napojów alkoholowych. Proces przygotowanie wina obejmuje sześć podstawowych kroków:

1 . uprawa winorośli
2 . zbiór owoców winogron
3 . miażdżenie
4 . fermentacja
5 . klarowanie
6 . rozlew

Uprawa winorośli: Jest znanym powszechnie faktem, że aromat wina jest zależny od rodzaju winogron, które są używane do jego przygotowania. Odmiana winogron zależy od miejsca, w którym są uprawiane, czyli klimatu miejsca, systemu drenażu wokół winnicy, jakości gleby, wilgotności regionu, a nawet poziom ekspozycji na słońce. Innym czynnikiem spoza wyżej wymienionych, a zarazem jednym z najważniejszych w tworzeniu wina jest technika wykorzystywana do produkcji wina. W rzeczywistości różne winnice będą formułować zmodyfikowaną procedurę produkcji wina zgodnie z potrzebami ich winnicy, tak aby mogły wydobyć najlepszy smak swoich winogron.

Zbiory owoców: Następnym krokiem w procesie jakim jest przygotowanie wina jest zbiór uprawianych winogron. Kiedy winogrona mają zostać już zebrane, to bardzo ważne jest, aby czas zgrywania winogron był trafny i dokładnie ustalony poprzez doświadczenie. Idealny okres zgrywania winogron powinien przypadać wtedy, kiedy winogrona mają w swym smaku wyważone połączenie słodyczy, kwaśności i soczystości. Zbiór winogron może być wykonywany ręcznie lub mechanicznie, jednak większość plantacji winogron zbiera je ręcznie.

Miażdżenie: Kolejnym krokiem procesu przygotowanie wina po zbiorze winogron jest ich zmiażdżenie, aby ich związanie smaków wystąpiło w postaci cieczy. Wiele winnic korzysta z wyspecjalizowanych maszyn dla procesu zdrobnienia winogron. Otrzymaną ciecz, która jest utworzona po rozdrobnieniu na tym etapie może przerobić na kolor biały lub czerwony w zależności od preferencji producenta wina. Wino pozostaje czerwone, gdy po zmiażdżeniu zostanie w nim pozostawiona na jakiś czas skórka, a w przypadku gdy natychmiast zmiażdżymy winogrona i oddzielimy od cieczy skórkę, to następnie wino staje się białym winem.

Fermentacja: Po tym, gdy winogrona są już zmiażdżone i odcedzone, odbywa się fermentacja, czyli kolejny etap przygotowanie wina. Jeżeli okaże się, że winogrona miały dobrą ilość cukru i zawartość wody łatwo zostaną sfermentowane przez reakcje drożdży. Fermentacja trwa prawie 10 do 30 dni, jednak to zależy od jakości winogron i klimatu.

Klarowanie: Kolejnym krokiem w produkcji wina jest klarowanie. Jest ono także określane jako stabilizacja. To przygotowanie wina nie zawsze jest konieczne. Czasem wino po pewnym czasie samoczynnie staje się klarowne. Właściwie wykonane wino samo ulega klarowaniu. Klarowanie odbywa się dzięki działaniu siły grawitacji. Jeżeli jednak nie ma możliwości samoczynnego klarowania po upływie określonego czasu do procesu klarowania wykorzystuje się pewne klarowniki, takie jak: bentonit, żelatynę, węgiel aktywny, ziemię okrzemkową, kazeinę i inne związki.

Butelkowanie: Etap końcowy polega na przeniesieniu sklarowanego roztworu wina do drewnianych beczek lub butelek.

Procesy przygotowania wina
5 (100%) 1 vote