O fermentacji słów kilka


Fermentacja soku to nieco inny rodzaj fermentacji. W tym przypadku nie mamy do czynienia już bezpośrednio z owocami. Oczywiście należy tutaj zaznaczyć, że sposób ten jest właściwy tylko wtedy, gdy wino ma być z miękkich i raczej bezpestkowych owoców. Najpierw, aby można było w ogóle mówić o procesie fermentacji, należy z owoców wydobyć sok. Można tego dokonać używając sokowirówki. Oczywiście wybierając fermentację soku musimy liczyć się z tym, że utracimy wiele właściwości owoców, które znajdują się w skórce.

Wino z soku robi się tak jak w przypadku fermentacji w miazdze. Sok umieszczamy w zbiorniku, dodajemy do niego drożdże, wodę oraz cukier i zbiornik zakręcamy korkiem, w którym umieszczamy rurkę. Tak przygotowany zbiornik odstawiamy do fermentacji.

Fermentacja surowych owoców to najprostszy z zaproponowanych rodzajów fermentacji. W tym oto sposobie należy zmiażdżyć owoce, dodać do nich wodę połączoną z cukrem oraz matkę drożdżową, najlepiej tę o wysokiej sile. Całość zamykamy korkiem z rurką. Kiedy zauważymy, że proces fermentacji słabnie(najczęściej dzieje się tak po 5 dniach), wtedy możemy odcedzić owoce umieszczone w zbiorniku a także dodać cukier.

W każdym podanym powyżej sposobie fermentacji, po wszystkich czynnościach, które mają wydobyć sok z owoców, należy nasze przyszłe wino trzymać w szczelnie zakręconym nieprzepuszczającym powietrza zbiorniku. W trakcie fermentacji należy dolać litr do 1,5 litra wody. Fermentację i dowód na to, że nasze wino „się robi” będziemy mogli zobaczyć, gdy zauważymy i usłyszymy dobiegający z rurki fermentacyjnej charakterystyczny syk i bulgotanie. Wtedy właśnie z naszego zbiornika ulatuje dwutlenek węgla, co jest bardzo dobrym znakiem dla przyszłości naszego wina.

Jeśli widzimy, że z rurki nie wydobywa się bulgotanie, bądź jest ono bardzo rzadkie, należy je dosłodzić. Z czasem jak nasze wino powstaje można je spróbować i w ten sposób sprawdzić jak blisko końca jesteśmy. Wtedy będziemy wiedzieć czy należy je jeszcze rozcieńczyć wodą czy dosłodzić, czy ma jeszcze trochę stać czy można je już przelewać do butelek.

O fermentacji słów kilka
5 (100%) 1 vote